Ce este SilverLight ?
SilverLight este un plug-in pentru browser-ere care face dezvoltarea web mult mai interesanta decat daca am folosi HTML si JavaScript. Chiar daca este un produs Microsoft, SilverLight-ul este independent de platforma, el putand fi utilizat foarte bine si pe sisteme ce ruleaza MAC sau Linux. De asemenea SilverLight-ul este independent si de motorul de cautare : Internet Explorere, FireFox, Safari etc.
Versiunea 1.0
SilverLight 1.0 este foarte asemanator cu Flash Player-ul celor de la Adobe. Ofera posibilitatea de a vizualiza animatii si orice alt fel de documente multimedia, pastrand tot odata compatibilitatea cu HTML. SilverLight este compatibil cu multe formate audio si video : mp3, WMA, WMV etc. In acelasi timp SilverLight se comporta foarte bine si atunci cand vine vorba de streaming, fisierele media putand fi rulate pe masura ce se incarca, fara a fi necesar download-ul lor.
Interfata cu utilizatorul pe care SilverLight o ofera este XAML (Extensible Application Markup Language).
Daca utilizatorul nu are SilverLight instalat , atunci cand deschide o pagina web care necesita acest plug-in pentru a putea fi vizualizata, in motorul de cautare ii va aparea un pop-up care ii ofera posibilitea de a instala SilverLight foarte usor si rapid ( plug-in-ul are doar 1.2MB ).
Versiunea 1.1
Incepand cu aceasta versiune SilverLight ofera posibilitatea de a dezvota cu adevarat aplicatii web.
Daca in versiunea 1.0 SilverLight era compatibil doar cu HTML si JavaScript, acum aceasta compatibilitate s-a extins la C#,VB.Net sau orice alte tehnologii .Net.
In SilverLight 1.1 au fost introduse o multitudine de clase ce faciliteaza lucrul cu tehnologii ca LINQ, generics, multithreading. De asemenea exista support si pentru manipularea XML-urilor, colectiilor , interfetelor I/O etc.
Cu toate imbunatarile aduse , SilverLight 1.1 inca nu are incluse controlere de baza ( buttons, images etc) .
Versiunea 2.0
Odata cu aparitia versiunii 2.0, SilverLight poate sa dezvolte cu adevarat aplicatii web. In continuare codul folosit este XAML ( acesta este o interfata asemanatoare cu HTML-ul : programare declarativa, tag based ), se pastreaza compatibilitatea cu tehnologiile .Net, iar Visual Studio 2008 ofera posibilitatea de a creea proiecte de tip SilverLight 2.0.
Iata un exemplu de program simplu in SilverLight, pentru a vedea asemanarea dinte XAML si HTML.
Proiectul este creeat in Visual Studio 2008. Evident ar putea fi creeat si in alte SDK-uri( Eclipse , devC++ etc.), dar eu prefer VS 2008 datorita Intelisence-ului ( auto-complete-ul VS-ului care mi se pare foarte util ).

Grid – layout-ul suprafetei de afisare.
Button – user control-ul introdus.
x:Name – numele user control-ului.
Iar rezultatul in urma compilarii proiectului este urmatorul.

Ce am vazut mai sus este un exemplu foarte simplu ( practic un “Hello World” in SilverLight ) pe care l-am dat doar pentru a arata codul XAML care este in “spatele” aplicatiilor SilverLight.
Aceasta a fost doar o introducere in SilverLight si cateva cuvinte despre evolutia SilverLight-ului. Ce este de retinut este faptul ca SilverLight este o tehnologie proprietare Microsoft, independenta de platforma, care vrea sa fie o alternativa la Flash-ul celor de la Adobe.
Pentru a va familiariza si mai mult cu SilverLight-ul, cititi tutorialele ce vor aparea in curand pe site unde o sa prezint cum putem construi aplicatii complexe in care vom folosi toate efectele vizuale si optiunile multi media pe care le ofera SilverLight 2.0.
Un comentariu:
Salut, uite la http://www.xamltemplates.net/ poti vedea template-uri pentru WPF si silverlight, http://www.xamltemplates.net/sl ai un demo si la http://www.xamltemplates.net/silverlight poti vedea versiunea site-ului in silverlight care deocamdata e in stare de development.
Trimiteți un comentariu