Introducere
Ce este PHP ?
PHP inseamna Hypertext Preprocessor si este un limbaj de scripting server-side. Asta inseamna ca codul este rulat pe server-ul web, si nu pe clientul web, astfel neexistand problem de compatibilitate. PHP este un limbaj relativ nou ( comparative cu Perl sau Java ) dar castiga popularitate destul de repede.
De ce PHP ?
De ce ar invata cineva PHP in locul unui alt limbaj mult mai cunoscut , cum ar fi Perl de exemplu, sau de ce sa inveti un limbaj de scripting ? Invatarea unui limbaj de scripting poate fi foarte utila atunci cand vrem sa construim sau sa dezvoltam o aplicatie web.
Folosirea script-urilor pentru site-urile web mareste interactiunea utilizatorului cu aceastea : putem introduce form-uri de feedback, guestbooks, message boards, counters si chiar optiuni mai avansate cum ar fi sisteme portal, advertising etc.
Scrierea de cod in PHP
Codul PHP este relative simplu ( asemanator cu C-ul , dar ceva mai simplu ) , iar el poate fi scris in orice editor text ( cum ar fi Notepad-ul din Windows ).
Declararea de variabile in PHP
Script-urile PHP trebuie sa fie scrise intre tag-uri PHP. Exista 3 tipuri de tag-uri PHP :
Primul script in PHP
Primul script va fi unul foarte simplu : va returna informatii despre server folosind o functie de baza phpinfo().
La fel ca si in multe alte limbaje de script-ing liniile sunt incheiate cu caracterul “;”.
Testarea script-ului
Acum dupa scrierea primului scrip, salvati sursa ca phpinfo.php si upload-ati-o pe server. Acum scrieti in browser url-ul script-ului ( de pe server ). Daca aveti PHP-ul instalat pe server ar trebui sa primiti inapoi multe informatii despre server.
Daca primiti o pagina alba, inseamna ca exista o greseala in codul PHP ( verificati daca ati pus tag-urile corect sau daca nu cumva ati uitat “;” ). Daca primiti un mesaj de download PHP inseamna ca nu aveti PHP instalat pe server.
duminică, 2 noiembrie 2008
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu