joi, 11 decembrie 2008

Primul site 3D din Romania

Conform http://www.activision.ro/comunicate/comunicat_lansare_tuborg.ro-3D_Iulie.2008.pdf

tuborg.ro a fost primul site 3D din Romania, realizat de Activision Marketing si lansat la data de 30 Iulie 2008. Site-ul a fost realizat cu ajutorul tehnologiilor Papervision si Action Script 3.

Papervision3D este o librarie open source pt Flash, ce permite simularea unui mediu 3D. Mai multe informatii despre acest proiect puteti gasi la http://blog.papervision3d.org/, iar site-ul oficial este http://www.papervision3d.org/.

Cu toate ca este o inovatie in constructia website-urilor, inca nu m-am lasat convins de aceasta. In primul rand, timpul de incarcare al site-ului nu este de neglijat, insa nici nu depaseste cu mult pe cel al unui site in Flash obisnuit. Din aceasta cauza, probabil ca majoritatea vizitatorilor renunta daca site-ul nu se deschide in cateva secunde. Apoi, aplicatia se misca destul de greoi, si provoaca freeze-uri in sistem.

La capitolul compatibilitate iarasi nu sta prea bine, se pare ca sunt probleme pe sistemele Mac, sau chiar si pe Windows (cu Google Chrome a rulat pana la urma, insa dupa o gramada de erori).

Asadar, cu toate ca Activision sustine ca 30% din proiectele web din 2009 vor fi 3D, sunt de parere ca nu va fi nici pe departe asa, cel putin pana nu se rezolva problemele de portabilitate.

vineri, 5 decembrie 2008

Comparatie intre browsere part 2

uTest este o comunitate ce se ocupa de testarea software. Peste 1300 de testeri software din 68 de tari au participat la concursul uTest Battle of the Browsers. Astfel, s-au gasit in total 672 de buguri, din care 101 sunt “showstopper”, adica rezolvarea lor este esentiala. Iata rezultatele concursului:
- Internet Explorer 8: 168 buguri gasite de 356 testeri, din care 9% sunt “showstoppers”.
- Firefox 3.1: 207 buguri identificare de 514 testeri, din care 24% sunt “showstoppers”.
- Google Chrome: 297 buguri gasite de 461 uTesteri, din care 12% sunt “showstoppers”.
Cu toate ca pare ca Internet Explorer a iesit pe primul loc, trebuie avut in vedere faptul ca numarul de testeri nu a fost nici pe departe egal pentru fiecare browser in parte. Apoi, dupa cum se vede in articolul despre testele Acid, Internet Explorer este depasit cu mult de Firefox si Chrome; deci, din moment ce browserul respecta cel mai putin standardele web, este normal ca el sa aiba numarul cel mai mic de buguri.